Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018
GreekEnglish (United Kingdom)
Αρχική Η/Μ ΕΡΓΑ "Εξοικονομώ"

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών με υψηλές ενεργειακές ανάγκες, να υλοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας τους εξοικονομώντας ενέργεια, χρήματα και βοηθώντας παράλληλα στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας.

arxikiexikonomo

Ύστερα από έρευνες των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι ο τομέας των κτηρίων και των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα τα κτήρια στην Ελλάδα ευθύνονται για το 36 % της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ενεργειακής κατανάλωσης κτηρίων στην Ευρώπη.

Η εικόνα αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παλαιότητα των κτηρίων και στην έλλειψη περιβαλλοντικής αντίληψης κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους και στην συμπεριφορά των ενοίκων. Η ελλιπής ενημέρωση των χρηστών-κατοίκων σε θέματα ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης της ενέργειας, οδηγεί συχνά σε σπάταλες συμπεριφορές όπως η εγκατάσταση μεμονωμένων κλιματιστικών συστημάτων χωρίς μελέτη, η χρήση συσκευών χαμηλής απόδοσης, ή μη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, κ.α.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με γνώμονα την ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα και με κύριο στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων, των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος, σχεδίασε το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον».